Koszty przebywania na Ukrainie

Koszty przebywania na Ukrainie

Nowy postprzez Daniel w Wto Cze 17, 2008 11:30 pm

Witam - jakie są realne koszty pobytu na Ukrainie. Chodzi mi o ceny żywności, noclegów itp.
Daniel

Dołączenie: Pon Cze 16, 2008 8:51 pm

Re: Koszty przebywania na Ukrainie

Nowy postprzez Andrzej w Śro Cze 18, 2008 10:30 am

Pobyt na Ukrainie jest w rzeczywistości tańszy niż w Polsce. Żywność jest w podobnych cenach, alkohol i papierosy ok. 3 razy tańsze niż w Polsce. Zapopatrzenie w sklepach miajanych podczas spływu kajakowgo jest przyzwoite, stąd nie ma sensu zabierać niczego z Polski. Noclegi podczas spływu możliwe są wyłącznie w namiotach, bowiem nie ma tam żadnej infrastruktury turystycznej, a przyroda jest zachowana w naturalnaj formie.
Andrzej
Administrator

Dołączenie: Pon Cze 16, 2008 8:46 pm

Nowy postprzez Daniel w Śro Cze 18, 2008 3:27 pm

To znaczy, że miejsce na nocleg wyznacza tam gdzie nie ma siły się już płynąć :) ?. Czy raczej macie jakieś miejsca wyznaczone, czy też zaufanych ludzi którzy z chęcią użyczą kawałek łąki ?. Jak jest tam z tłocznością na szlakach spływów ?. Bo nie chciałbym aby okazało się tak jak w Dolinie Rozpudy czy Krutynii gdzie człowiek na człowieku i trzeba uważać aby kogoś wiosłem nie skaleczyć, gdzie często i gęsto wyciąga się puste puszki po piwie mijając pijanych i narwanych młodzieniaszków. Pływałem po ww. rzekach kilka godzin i jakoś mnie zniechęciły.

Sądząc po zdjęciach w galerii na www.kaylon.pl na Ukrainie jest malowniczo, i woda czyściutka i mam ochotę wybrać właśnie tą trasę, ale najpierw chciałbym rozwiać swoje wszystkie wątpliwości. Dziękuję za odpowiedź
Daniel

Dołączenie: Pon Cze 16, 2008 8:51 pm

Nowy postprzez Andrzej w Pią Sie 15, 2008 12:18 pm

Nocować można w dowolnie wybranym miejscu, bo wszystkie ziemie położone przy szlaku kajakowym są państwowe. Jeżeli jednak wzdłuż trasy spływu jest zapewniony transport bagaży, miejsca biwakowe uzależnione są od możliwości dojazdu. Jeżeli płynie się z bagażami, kajaki można zatrzymac w dowolnie wybranym miejscu. O tłoku na szlaku kajakowym nie ma mowy, bowiem żadna inna firma w Polsce ani na Ukrainie nie organizuje tam spływów, bo dużo prościej jest przekraczać granice, które w praktyce nie istnieją -:). Kiedy rozpoczynaliśmy tam spływy przed trzema laty, zdecydowana większość miejscowej ludności pierwszy raz w życiu widziała kajaki, więc nie ma mowy o spotkaniu innej grupy czy choćby pojedyńczego "innego" kajaka. Przyroda nad Stochodem i Prypecią jest po prostu niesamowita...
Andrzej
Administrator

Dołączenie: Pon Cze 16, 2008 8:46 pm

Powróć do kajaki Ukraina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość