Jak szlak spływu kajakowego powinen wybrać nowiciusz ?

Zapraszamy wszystkich, którzy skorzystali z naszych usług oraz tych, którzy dopiero to zrobią, do wymiany doświadczeń, uwag i porad. Pomoże to wszystkim miłośnikom turystyki kajakowej lepiej przygotować się do spływu...

Jak szlak spływu kajakowego powinen wybrać nowiciusz ?

Nowy postprzez Daniel w Wto Cze 17, 2008 9:49 pm

Witam, jaki szlak kajakowy najlepiej wybrać osobie która zaczyna przygodę z kajakami. Czy pływanie wymaga jakiegoś gruntownego przygotowania, czy też nauki pływania w kajaku. Czy lepiej wybrać canoe czy standardowe kajaki. Z góry dziękuję za odpowiedź
Daniel

Dołączenie: Pon Cze 16, 2008 8:51 pm

Re: Jak szlak spływu kajakowego powinen wybrać nowiciusz ?

Nowy postprzez Andrzej w Śro Cze 18, 2008 10:34 am

W zasadzie wszystkie szlaki Podlasia nadają się na spływy dla początkujących, ponieważ nurt jest słaby, a większość szlaków można przepłynąć w kajaku bez przenosek. Jeżeli ktoś pierwszy raz zamierza płynąć, polecamy stabilne kajaki standardowe. Po kilku dniach wprawy, bez obawy można już korzystać z bardziej "sportowych" kajaków i kanoe.
Andrzej
Administrator

Dołączenie: Pon Cze 16, 2008 8:46 pm

Nowy postprzez Daniel w Śro Cze 18, 2008 3:09 pm

Czy dla początkujących kajakarzy, można wybierać spływy kilkudniowe ?. Znajomy mi mówi, że początkowo wybrać jedno maksymalnie dwudniowy spływ, aby oszacować swoje siły. Czy jest to prawda ?, mi się wydaje, że spływ z nurtem rzeki nie jest w cale męczący a raczej relaksacyjny.
Daniel

Dołączenie: Pon Cze 16, 2008 8:51 pm

Nowy postprzez Szaman w Śro Gru 10, 2008 11:52 pm

Daniel napisał(a):Czy dla początkujących kajakarzy, można wybierać spływy kilkudniowe ?...

Nie widzę przeciwwskazań ale poszczególne etapy powinny być zaplanowane pod najsłabszego wioślarza czyli krótkie. Trudno to opisać ile kilometrów ale na pewno można to określić czasem spędzonym na wodzie. Zakładając, ze ruszamy na trasę o 10 rano to płyniemy np do 15-tej i szlus. Nie wolno na siłę tego przeciągać pod silniejszych wioślarzy bo łatwo zniechęcić początkujących. Pamiętam mój pierwszy spływ (pierwszy dzień). Ruszyliśmy ze startu o 13-tej. O 16-tej tak po prawdzie miałem dość. Potem poszło już lepiej
Daniel napisał(a):... Znajomy mi mówi, że początkowo wybrać jedno maksymalnie dwudniowy spływ, aby oszacować swoje siły. Czy jest to prawda ?...

Pogromcy mitów by powiedzieli że to mit do obalenia. Nie ma zasady. Sprawa indywidualna. Może się okazać np., że zniechęcona wysiłkiem osoba dopiero na trzeci dzień nabierze animuszu i z wody jej nie wygonisz ale jakby skończyła po dniach dwóch to więcej na spływ jej byś nie namówił.
Daniel napisał(a):... mi się wydaje, że spływ z nurtem rzeki nie jest w cale męczący...

Bardzo ważna kwestia. Wiosłowanie (nawet ot takie sobie) wymaga użycia mięśni, których normalnie praktycznie nie używamy. Świetne wydaje się tu powiedzenie: "mierz siły na zamiary" i dostosuj szybkość spływu do swoich (a na pewno najsłabszych) możliwości.
Daniel napisał(a):... a raczej relaksacyjny.

Pontonem a i owszem. Kajakiem... no trzeba trochę "pary" włożyć (byle tylko cała para w gwizdek nie poszła - jak mawiali marynarze)
Szaman

Dołączenie: Śro Gru 10, 2008 11:02 pm

Nowy postprzez począkujący w Pią Mar 27, 2009 1:59 pm

Którą z rzek polecacie dla początkujących?. Myślałem o Biebrzy albo Narwi. Moglibyście powiedzieć jak wyglądają tam następujące spływy:
1. Zaplecze - czy gdzieś po drodze będę mógł się zatrzymać na polu namiotowym ?
2. Czy będę mógł w razie czego zakupić po drodze prowiant i wodę ?
3. Zagęszczenie kajakarzy i ich nastawienie wobec innych grup kajakarzy.

W zeszłym roku płynąłem Czarną Hańczą i kwas jednym słowem biorąc. Miało być malowniczo i przyjemnie w rzeczywistości Czarna Hańcza jest rzeką małą czy tam wąską jak kto woli. Dużo pływa po niej kajaków i miejscami trudno się przebić. Dużo osób pijanych i głośnych. Nie powiem nie ma brzydkich widoków, ale śmieci wyrzucane przez ludzi psują cały efekt. Kwas też jest z aklimatyzacją ludzi.

Interesują mnie również ceny spływów. Czy jako firma potraficie mi podać odgórną całkowitą cenę jaką będzie musiała zapłacić grupa osób, tak aby nie okazało że w momencie spływu dochodzą dodatkowe koszta ?. Bo to co mnie spotkało w zeszłym roku to jakaś kpina była wyszło więcej jak miało być.
począkujący

Nowy postprzez Gość w Czw Lut 04, 2010 2:52 pm

Ad 1) Polecam Ci pole namiotowe w Kolonii Topilec (ładnie wykoszone, prysznic, można wynająć domek, drewno na ognisko), można również nocować na polach biwakowych NPN, ale one często są zarośnięte.

Ad 2) Sklepy masz w miejscowościach które mijasz. Suraż, Uhowo, Bokiny, Waniewo. Ogólnie nie jest źle.

Ad 3) Kajaki owszem się mija, ale dość rzadko, jeżeli chodzi o nastawienie ludzi to jest całkiem niezłe, bo zauważają, że na turystach można zarobić :). Narew jest dość szeroka więc nie będzie jak na Czarnej Hańczy można swobodnie się minąć albo zrobi postój i się zintegrować. Najczęściej spotkasz tam rodziny w kajaku.

Jeżeli chodzi o firmę Kaylon, to płacisz tyle ile było w umowie, żadnych dodatkowych kosztów od nas nie brano. W tym roku również robimy spływ kajakowy tylko inną rzeką, bo firma spisała się naprawdę super.
Gość

Powróć do spływy kajakowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość